TEMA: FORÆLDRE PÅ NEONATALAFDELINGEN
”Man bliver også et fint, helt og dejligt menneske, selvom man ikke har ligget hud-mod-hud den første tid”
Neonatalsygeplejerske
Sofie Kjærholm
8. December 2019
Sofie med sin venindes nyfødte søn
Som sygeplejerske på en neonatalafdeling, bliver man en del af den første både svære og gode tid for de indlagte nybagte familier. Når man havner på neonatal er det ofte uventet - og slet ikke den start på familielivet, som man havde tænkt sig.
Forældrene
“Savnet til de andre børn er naturligvis stort - og de skal også ses, kysses og krammes”
Vi, som sygeplejersker, passer på barnet og gør alt hvad der skal til, for at barnet klarer sig bedst muligt igennem forløbet. Samtidigt har vi en stor kontakt til forældrene og støtter og guider dem bedst muligt.
Det er meget forskelligt hvordan forældrene tackler forløbet og hvordan man bedst kan støtte op.
I starten kan det handle meget om at hjælpe forældrene med at etablere en dagsrytme - der skal malkes ud, spises, tages et bad og gerne ud og gå en tur i den friske luft hver dag. Det har de fleste brug for hjælp til at få organiseret i starten.
Er der større søskende hjemme, taler vi meget om hvordan de kan inddrages bedst muligt. Savnet til de andre børn er naturligvis stort - og de skal også ses, kysses og krammes, selvom alt er svært og familien er i krise.
Hud-mod-hud
Al forskning viser, at hud-mod-hud (HMH) er godt for tilknytning, mælkeproduktion, barnets ro - ja der er kun positive ting at sige om det. Vi prøver selvfølgelig at få børnene ud HMH så meget som muligt. Der er en målsætning om at alle børn (hvis tilstand tillader det) skal have ligget HMH indenfor 6 timer efter fødslen.
“Det vigtigste er barnets sikkerhed og overlevelse”
Det kan være grænseoverskridende for forældrene at ligge med sit barn i starten, hvis barnet er tilkoblet mange ledninger og slanger. Dette hjælper vi forældrene med at kunne rumme og det er selvfølgelig kun personalet som løfter barnet i den første tid, til forældrene er trygge ved udstyret.
De meget syge børn kan ikke være ude hos deres forældre. Det er oftest en stor sorg for forældrene. Heldigvis kan de jo ligge med dem senere hen, når barnet er blevet mere stabilt. Det vigtigste er barnets sikkerhed og overlevelse. Og man bliver også et fint, helt og dejligt menneske, selvom man ikke har ligget HMH den første tid.
Ligesom med amning, så er det godt når det lykkedes, men heller ikke verdens undergang hvis det ikke gør. Selvom det godt kan føles sådan for forældrene lige i situationen.
Amning
I forhold til amning, så skal alle mødre, som har lyst til at amme, helst starte udmalkning senest 6 timer efter fødslen. Når barnet bliver klar til at skulle amme, så er det vigtigt, at der er en mælkeproduktion i gang. Det er slet ikke en naturlig måde at starte en amning på - men det er nødvendigt!
Alle sygeplejersker på neonatal er vant til at ammevejlede, og der er nogle enkelte på afdelingen, som har en særlig ammevejleder-uddannelse. De bliver brugt i ammeforløb, hvor det er ekstra svært og komplekst.
Få hjælp til amningen af IBCLC ammevejleder her
De pårørende
“Hvis et besøg bliver udskudt, så er det altså helt okay og man må komme igen en anden gang”
Som pårørende til en familie indlagt på neonatal kan man med fordel hjælpe familien med nogle praktiske ting; tøjvask (inkl. at hente og bringe tøjet), en god hjemmelavet portion aftensmad bragt til hospitalet, en pose med lækre yndlingssnacks - alt dette skal leveres med kærlighed og uden krav om, at man måske overhovedet skal med ind på stuen og se barnet!
Det er vigtigt at forstå, at meget syge eller meget for tidligt fødte børn ikke har brug for andre stimuli end fra deres mor og far - så de skal som udgangspunkt ikke nusses af bedsteforældre eller være i et støjfyldt rum. Så den store snak må man tage et andet sted over en kop kaffe.
Det er virkelig vigtigt som pårørende at forstå, at familien er i en svær og uvant situation og er nødt til at tænke på sig selv først. Så hvis et besøg bliver udskudt, så er det altså helt okay og man må komme igen en anden gang. Det vigtigste er naturligvis barnets behandling - så må alt andet koordineres derefter. Barnets tilstand kan ændre sig hurtigt og man kan blive nødt til at udføre undersøgelser og procedurer med kort varsel.
På den neonatalafdeling som jeg arbejder på, har forældrene næsten ingen plads til opbevaring af personlige sager. Derfor må barselsgaverne vente, til de er kommet hjem. Man må ikke have blomster på stuerne af hygiejniske årsager, så derfor er de bedste gaver lækker mad, gavekort til den kaffebar/kiosk der nu er på hospitalet, en god håndcreme (man spritter sine hænder hele tiden tiden, så de kan godt blive helt tørre) eller noget lækkert blødt tøj. Altså noget, som man kan bruge under indlæggelsen.
En bedst mulig start på livet
Det jeg holder allermest af ved at være neonatalsygeplejerske er, at man kommer utrolig tæt på en virkelig fin, skrøbelig og sårbar tid i andre menneskers liv. Familien og barnet er helt afhængig af professionel behandling og det er fedt, når det lykkes og vi kan sende en familie hjem med et raskt barn i armene!
Det er virkelig en fornøjelse at være tæt på nybagte familier hver dag på arbejdet og være med til at give dem den bedst mulige start på deres nye liv.