Top 10 Nice-To-Know før kejsersnit
Når man går til fødselsforberedelse, vil man blive forberedt på den vaginale fødsel. Ofte handler det om konkrete værktøjer og hele den mentale paratgøren, som har til hensigt at fylde dig med mod, styrke, blødhed og din tro på din baby og fødsel. Det er et utrolig vigtigt og omsorgsfuldt arbejde at hjælpe kvinder til at tage ejerskab over den kommende fødsel og give dem rum til at finde fødekraften i sig.
Men ikke alle føder vaginalt.
1/5 af alle fødsler i Danmark er kejsersnit. Desværre sker det - og heldigvis sker det. Det er den perfekte fødsel for barnet, der bliver skidt tilpas og for barnet der fødes for tidligt. Det er den perfekte fødsel for moderen, der har kæmpet gennem mange timers fødsel og som bliver dårlig eller for moderen, der havde brug for en planlagt mavefødsel.
Selvom det er de færreste, der drømmer om et kejsersnit, er en smule viden om kejsersnitfødslen guld værd at have med sig, hvis det skulle ende der. Det følgende skriv er en punktvis liste med det, jeg mener, kunne være rart at vide eller sætte sig ind i inden et eventuelt kejsersnit. Det tager udgangspunkt i egne erfaringer - både fra doulafaget, egen krop og udsagn fra en række kejserinder.
Under dit kejsersnit
1. Der er mange ting, som du kan bede om eller skrive på din føde”ønskeliste”, så jordemoderen ved besked og kan forsøge at efterkomme dine ønsker under fødslen.
Eksempler kunne være:
- Vaginal podning. Spørg din doula eller din jordemoder, hvis du er nysgerrig på emnet.
- Partner tæt på dig. Din partner behøver ikke at sidde på en stol ovre ved væggen, men må gerne være i din nærhed og med i fødslen af sit barn.
- Musik i ørerne hvis det giver dig ro.
- Rolig guidning og fortælling fra jordemoderen om det der sker, så du og din krop forstår, at du er igang med at føde og at du om lidt bliver mor.
- Sen afnavlning, så din baby får så meget af sit blod med sig fra moderkagen som muligt. Lidt tid er bedre end ingenting og nogengange er lægerne søde til at møde dit ønske.
- Hud-mod-hud kejsersnit, hvor baby kommer direkte til mor. Far eller jordemoder kan hjælpe med at åbne op til dit bryst og måske holde baby der, hvis du ikke selv kan.
- At se moderkagen. Nogengange er jordemoderen sød til at huske at få moderkagen med og vise den til jer, men spørg endelig efter den hvis ikke.
- Vente med undersøgelser af baby + måling og vejning. Det haster ikke og i kan altid bede om det når i føler jer klar. Det gælder uanset hvordan du har født.
2. Der er mange mennesker på operationsstuen, der er meget lys og der er som regel ret koldt. Det er ikke et sted hvor kærligheds- og fødehormonet oxitocin umiddelbart trives.
Aftal med din partner eller bed din doula eller jordemoder om at blive holdt i hånden, at blive holdt på skuldrene, aet på overarmene, kigget i øjnene, kysset (af din partner tænker jeg), at være kind mod kind eller at blive sunget for. Selvom rummet er fyldt med fokuserede læger og sygeplejersker, er der stadig plads til at i fylder jeres del af rummet med oxitocin <3
Efter dit kejsersnit
3. Man får efterveer uanset om man har født vaginalt eller ved kejsersnit. Det kan være grove løjer med et sår i livmoderen efter moderkagen OG et operationsar, så bed endelig personalet om hjælp til smertelindring og støtte. Du kan bruge din vejrtrækning på samme måde, som hvis du havde en fødeve.
4. Fordøjelsen går i stå under kejsersnittet, som ved alle andre maveoperationer, og du kan først blive udskrevet, når den er igang igen. Svesker er en fin ven i dagene på sygehuset og gør endelig hvad du selv tror vil gøre tricket. Fiberholdig havregrød eller en kop kaffe.. Det er værre at få tarmene fyldt helt op med luft end at drikke en stærk kop koffeinholdig kaffe. Let’s get it going!
5. Du skal helst ret hurtigt op og gå efter kejsersnittet, men det kan føles fuldstændig umuligt med en opereret mave. Både at bevæge dine ben udover sengekanten og dernæst at rette ryggen ud, som allerhelst vil krumme sammen. Første gang er det er heldigvis noget, som personalet hjælper dig med - det sker tit i forbindelse med, at du skal have fjernet dit kateter fra urinrøret.
(Du får lagt kateter så din blære er tom gennem hele operationen og dermed holder sig i baggrunden, når der skal skæres og syes).
6. Efter kejsersnittet er du gul af jod fra navlen og ned på lårene. Du er iført støttestrømper, en ble, fordi man også bløder efter et kejsersnit, og en bandage henover dit ar. Indenunder er der tape til at holde huden samlet, som vil begynde at slippe indenfor de første par døgn. Tag endelig fat i personalet hvis du synes, der er noget, som ikke er som det skal være.
Hjemme efter kejsersnit
7. Din livmoder kan være øm, når du mærker tarmbevægelser og det kan stå på i lang tid. Gå ikke ned på panodil. Det er hårdt at have for ondt, når du gerne vil forbinde dig med din baby og nyde jeres første tid som familie.
8. Det kan gøre ondt i arret at have din baby liggende i Laid-Back ammestilling. Det er en fantastisk ammestilling, men babys fødder kan puffe på din ømme mave. Du kan enten lade baby glide ned mod din arm, så han/hun ligger mere på siden af dig eller du kan benytte dig af Indianerstillingen, hvor du sidder mere opret med din babys krop ind under din arm. På den måde er din mave er helt fri. Få din partner til at hjælpe dig med at komme på plads med masser af puder i ryggen og under baby, så du ikke sidder og holder en spænding i maven eller i armene.
9. Du vil formentlig være afkræftet og træt helt ind i knoglerne i lang tid. Du kan blive stakåndet over den mindste anstrengelse. Det er hårdt at gøre alt. Din krop har brug for at restituere, måske også i længere tid end du havde troet og håbet. Energien skal nok vende tilbage og du skal nok komme ud og gå lange ture med din baby.
10. Efter kejsersnittet kan huden være følelsesløs fra under navlen og på hele den nederste del af din mave. En masse nervebaner er blevet skåret over, da din baby skulle fødes, så nu er der et helt område, som din hjerne skal igang med at lære at kende på ny. Du kan hjælpe med at skabe forbindelse til dit ar og din nedre mave vha. blid massage fra 4 uger efter fødslen.
Jeg anbefaler altid kejserinder at klikke ind på www.kejserinderne.dk hvor Anne Ruby og Heidi Holm har samlet et fantastisk online videns- og træningscenter for kejserinder.
11. Tøv ikke med at tage kontakt til dit fødested eller din jordemoder, hvis du har det mindste behov for at tale din fødsel igennem. Det er helt normalt, at det tager tid at lande med et fødselsforløb og behovet for en samtale med jordemoderen kan opstå lang tid efter fødslen. Mange har brug for at få begivenhederne på plads og få luft til tankerne om forløbet og den fødsel det endte med at blive.
Det blev til 11 punkter, som jeg håber kan forberede dig en smule på en eventuel kejsersnitfødsel eller hvis du ved, at du skal føde ved planlagt kejsersnit.
Hvis du har tilføjelser til listen, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder. Jeg elsker at blive klogere på jer der læser med!
Varme hilsener
Kira
(medlem af kejserindeklubben)